frittata brokułowo-pomidorowa

***

Hej !

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki, prosty, niezwykle sycący i co najważniejsze w moim przypadku – zdrowy, obiad, kolację czy po prostu przekąskę. Na celowniku mam frittate, czyli danie wywodzące się z najpiękniejszego jak dla mnie państwa, czyli ze słonecznej Italii. Ktoś zapyta – a co to jest ta frittata? Frittata to nic innego jak omlet, z tą drobną różnicą, że w przypadku omletów składniki podawane są osobno, z kolei frittata już przed włożeniem do piekarnika (można ją też zrobić na patelni) zawiera w sobie wszystkie składniki. Generalnie sama nazwa jest tak urocza, że po prostu nie wypada nie spróbować.

Składniki (generalnie wszystko co mamy w lodówce, z czym tylko chcemy) mojej niedzielnej frittaty:

  • cały brokuł
  • pomidor
  • 4 jajka
  • kostka serka białego
  • pół kostki sera feta
  • pół dużego jogurtu naturalnego
  • otręby (około 6, 7 łyżek – wszystko na oko)
  • szpinak w listkach
  • zielony groszek
  • przyprawy (u mnie pieprz, czosnek, zioła pro)
  • czerwona cebula

I to cały sekret. Brokuła gotujemy trzy minuty w wodzie, w tym czasie wrzucamy do miseczki twarożek, ser feta, jogurt, jajka, cebulę, pokrojonego pomidora, przyprawy, zielony groszek, otręby, szpinak i wszystko mieszamy, aż do uzyskania w miarę zbitej ‚masy’. Różyczki brokuła wyciągamy z wody, drobno kroimy i również wrzucamy do miski. Następnie całą ‚masę’ przelewamy do formy na tartę czy quiche i wsadzamy na około 30 minut do piekarnika na 180-200 stopni. Wyciągamy & jemy.

Szczerze – polecam pozostawić frittate w piekarniku po jego uprzednim wyłączeniu i odczekać jakieś 30 minut – taka frittata jest o niebo lepsza, ponieważ staje się bardziej ‚zbita’. Jak nie zmieścimy wszystkiego w brzuszku, to do lodówki, a następnego dnia do mikrofali i obiad gotowy (studenci docenią :D). Pozdrawiam !

Informacje o withi

If you wanna make the world a better place . . . take a look at yourself and then make a change . /
Ten wpis został opublikowany w kategorii World hovers around her .. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „frittata brokułowo-pomidorowa

  1. Iwetto pisze:

    Będę próbować, brzmi i wygląda bardzo apetycznie 🙂

  2. vuze pisze:

    szczerze zaciekawił mnie ten przepis, bo czegoś takiego to jeszcze nie jadłam 😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s